Duizel_rotonde.png

Nieuwsberichten

Tuinconcert in Duizel door Pythagoraskwartet

 

Zondag 23 juni 2019 om 15.00 uur

Entree € 5 waarmee je ook de zeer fraaie tuin kunt bewonderen (vanaf 12 uur staat de tuin open).

Adres: St. Janstraat 68, 5525 BK Duizel.

Strijkkwartet Pythagoras speelt: Brahms: strijkkwartet nr. 2, Sjostakovitsj: strijkkwartet nr. 8.

Pythagoras bestaat dit jaar 20 jaar en speelt voor de tiende keer in Beeld & Tuin Duizel.

 

Het Pythagoraskwartet bestaat uit: Frederik Bas en Hein Otto Folkerts (viool), Werner Marinelli (cello), Lucas Hagemans (altviool)

 

Lange tijd heb ik me tegen Sjostakovitsj verzet. De geluiden van de oorlog en de nare ervaring van zijn eigen onderdrukking onder het regime van Stalin hoor en voel je verpletterend goed, en dat iedere keer als je eraan studeert.

Maar het is ook een indrukwekkend werk om uit te voeren en als luisteraar te ondergaan.

Misschien herinner je je nog het snelle en bruisende dansfeest-deel in het kwartet van Arkady Filippenko dat wij in 2013 in de Beeldentuin hebben uitgevoerd? Het zou zomaar kunnen dat Sjostakovitsj dit als inspiratie heeft gebruikt voor het snelle deel vol met harde strijdgeluiden in dit 8e kwartet.

In het (naar)geestige scherzo laat hij een dronken soldaat horen die tussen de neerdwarrelende sneeuwvlokken waggelt.

Van Brahms is bekend dat hij onder de indruk van de late symfonieën en kwartetten van Beethoven veel tijd en moed nodig had om zelf met dit genre van werken naar de uitgever te stappen. Hij was 40 jaar toen hij zijn eerste 2 kwartetten opus 51 liet uitgeven, 20 jaar nadat hij Robert Schumann een (niet meer bestaand) kwartet (in b) liet zien. In die tussenliggende jaren moet hij bovendien een 20-tal kwartetten vernietigd hebben, zoals hij zelf een goede jeugdvriend eens vertelde. Mede dankzij het kritisch weglaten van onnodige noten en hele werken behoren Brahms’ 3 strijkkwartetten terecht tot de meest geliefde werken bij spelers en luisteraars.

Je kunt meer lezen op www.pythagoraskwartet.nl

Meest gelezen nieuwsberichten van het afgelopen jaar.