Duizel_ZO1.png

Nieuwsberichten

Jan van Heeswijk nieuwe Koning Gilde Sint Jan Baptist Duizel

 

Zaterdag 27 juli na een Heilige Mis begon het koningsschieten op het Gildeterrein “St. Jan op de Meer”, in Duizel. Zes kandidaten meldden zich onder de boom voor de Koningstitel. Naast het Gilde van Duizel waren vele gildeleden uit de omgeving en publiek getuige van een mooie wedstrijd.

De wedstrijd ging vooraf met de traditionele gebruiken. Deken Johan van Olmen loste het eerste schot namens het Geestelijk gezag en Wethouder Kraaijeveld namens het Wereldlijk gezag. De 2 eerste voltreffers waren hiermee al een feit. De vogel, wederom gemaakt door Harrie Smets, zou hierna nog 69 treffers nodig hebben om te vallen. Alle deelnemers gingen volop voor de overwinning. Sven van Antwerpen en Theo Koert misten slechts tweemaal. Jan liet slechts 3x de vogel ongemoeid. Aan het eind van de strijd werd de vogel kleiner en werden er steeds meer missers genoteerd. Het bleef een spannende strijd, lang leek het er op dat de vogel elk moment zou kunnen vallen. De laatste 2 ronden werd er geen enkel misser meer genoteerd. Bij het 88e schot viel de vogel na precisiewerk van Jan van Heeswijk. De altijd al goedlachse Jan genoot zichtbaar van zijn overwinning. Hierna vond de traditionele vendelhulde en installatie plaats.

Foto Harrie van Beers, Jan wordt gefeliciteerd door zijn tweelingbroer Tini.

Jan is een echte Duizelnaar. Hij is verder een zeer actieve Gildebroeder en neemt regelmatig deel aan schietwedstrijden in de regio. Wellicht is deze ervaring een voordeel voor hem geweest om op het juiste moment de vogel neer te kunnen halen. Al lang tevoren kondigde Jan aan Koning te willen worden, zijn familie was dan ook in grote getale aanwezig. Duizel is ongetwijfeld een actieve Koning rijker. Zondag, daags na de wedstrijd is het Gilde al gastvrij ontvangen toen hij aan huis werd opgehaald, om het jaarlijkse prijsvogelschieten van start te laten gaan. Ook hier liet hij zien de vogel goed te kunnen raken, maar de prijzen waren voor Rob Dol, Anneke Drost en Henk Bekkers.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.