Duizel_ZO4.png

Nieuwsberichten

Zomer, hitte, vakantie, weer voorbij?

Voor veel mensen en zeker de schoolgaande jeugd is de vakantie weer voorbij! Maar de warmte nog niet.

Tranen met tuiten omdat de vrijheid weer voorbij is? Of blij dat de regelmaat weer in het leven komt?

Het heeft natuurlijk twee kanten. Zowel voor ouders als kinderen. En ook voor opa’s en oma’s!

Als de schooldeuren sluiten voor de vakantie liggen daar zes weken van vrijheid. En de kinderen hebben allerlei verwachtingen van wat ze gaan beleven. De meeste kinderen gaan wel op vakantie, in binnen- of buitenland. Vaak op een camping. Maken nieuwe vriendjes, lekker laat naar bed, barbecueën, zwemmen. Af en toe met papa en/of mamma op pad om de nieuwe omgeving te leren kennen. En ja, vooral voor wat oudere kinderen is het ook leuk om te proberen de taal van het land te gebruiken. Soms zijn misschien de ouders er wel blij mee als ze even op dat ene woordje gebracht worden in die andere taal, waar ze niet op konden komen!

Een gezellige tijd. Maar als je ouder bent van een of meer pubers, die voor het eerst zelf op pad gaan, in binnen- of buitenland, is het net zo spannend voor jou als voor de jeugd. Meestal gaat het goed en kun je trots op je zoons en dochters zijn.

Maar wat hebben we een paar ontzettend warme dagen gehad! En het is nog niet helemaal voorbij. Zelfs ‘s nachts kwam het kwik niet meer onder de 20 graden. Dus ’s morgens maar vroeg op staan om het nodige te doen en de rest van de dag maar gewoon luieren. Dat zeg ik nu wel, maar er zijn altijd mensen die wel de hitte in moeten. Respect voor deze groep!

Het ergste vind ik de grote droogte. Vorig jaar was het al zo ontzettend droog. We hebben wat afgesjouwd met de regeninstallatie. En eigenlijk hielp het niet. Je denkt dat het een uitschieter is dat jaar en wel te overleven valt. Maar als je dan het jaar daarop begin juli de veertiendaagse weersvooruitzichten op je telefoon bekijkt, slaat de schrik je om het hart. Toch niet weer! Jawel, en nog een ‘graadje’ erger. Record na record sneuvelt. In de media, o.a. omroep Brabant, maken ze er een hype van; welke plaats zou de hoogste temperatuur bereiken? Eerlijk gezegd had ik zoiets van: “hoe krijgen ze het verzonnen?”

En dan ga je, zoals ieder jaar, met je vriendengroep fietsen. Regen, wind, onweer! En eigenlijk vonden we het helemaal niet erg. Blij dat de natuur kon drinken en afgestoft werd. En wij waren ook afgestoft, en weer droog voor we op de plaats van bestemming waren.

Nu wil ik het nog even over de oma’s en opa’s hebben. Want die zijn tijdens de vakantie (en anders ook) heel belangrijk voor gezinnen met schoolgaande kinderen. Als die er toch niet waren! Allereerst vinden ze het natuurlijk geweldig leuk om met hun kleinkinderen op te trekken. Maar als de vakantie dan zes weken duurt, ouders weer aan het werk moeten en de kinderopvang toch wel erg duur wordt met al die extra dagen, is de hoop wel op hen gevestigd. Dan hoor je zo links en rechts op het eind van de vakantie wel eens een diepe zucht van deze categorie mensen. En de economie vaart er wel bij!

Dit is een ander stukje als jullie, lezers, van mij gewend zijn. Dit zal nog wel eens vaker zo zijn. U mag altijd een reactie aan mij sturen. En mij ook vragen als u graag iets over uw organisatie of activiteit in Efkes Duyselen wil hebben staan.

Antoinette Koolen-van der Velden