Duizel_rotonde.png

Nieuwsberichten

Vrijheidswandeling Eersel Remembers

 

‘Brabant Remembers’ is het kader waarin veel plaatsen die bevrijding van 75 jaar geleden op eigen wijze herdenken. In Eersel gebeurde dat op 19 september met een manifestatie op de Markt.
Eén van de volgende activiteiten is de Vrijheidswandeling op zondag 29 september. We gaan samen op pad. Wandelend door Eersel langs bijzondere locaties vertellen we verhalen aan elkaar over de oorlog, vluchten, vrijheid… Eigenlijk over alles wat met 75 jaar bevrijding te maken heeft. Sandra Hakkens leidt het gezelschap rond en iedereen mag meewandelen en -praten.
Om 14:00 uur is de ontvangst in Kempenmuseum De Acht Zaligheden met koffie/thee.
Na een welkomswoord wordt er een film getoond en er is een voordracht van een gedicht, ter inspiratie.
 
Voorafgaand aan de wandeling gaan we eerst de tentoonstelling: ‘Jaren die we niet vergeten….’ bezichtigen. De invasie in Normandië op 6 juni 1944 was natuurlijk dé gebeurtenis die toen de gemoederen bezighield: wanneer zullen ze hier zijn? Het nieuws van luchtlandingen bij Arnhem, maar massaal ook in Brabant (St-Oedenrode/Son) verspreidde zich razendsnel, net als de bevrijding van Valkenswaard en daags erna, ook die van Eindhoven. Toch was het helemaal niet vanzelfsprekend, dat het in Eersel al op 19 september zo ver was. Toeval bepaalt soms wat er gebeurt en dat was voor de bevrijding van Eersel ook zo. Hoe dan? Onder andere dat wordt duidelijk in de presentatie.
 
Maar ook is er informatie over schaarste en distributie, over onderduik en verzet en vliegtuigcrashes. En natuurlijk ontbreken niet de gebroeders Hoeks. In letterlijk de allerlaatste weken voor de bevrijding gaven zij hun leven door moedig en standvastig te zijn om anderen te redden.
 
De tentoonstelling laat een ruime keus aan gebruiksvoorwerpen en militaire objecten zien, die deze jaren weergeven.
Na de wandeling sluiten we af bij het Kempenmuseum met koffie/thee en vlaai.
Zondag 29 September
14:00 uur
€ 9,50 pp (incl. entrée Kempenmuseum, koffie/thee bij ontvangst, wandeling o.l.v. Sandra Hakkens en koffie/thee met vlaai na afloop)
 
U vindt Kempenmuseum De Acht Zaligheden aan de Kapelweg 2 te Eersel