duizel_noord2 - kopie (2).png

Nieuwsberichten

Archief Gilde van St. Jan Baptist

Duizel, 3 december 2019.

 

Het Gilde van Duizel wil via ons dorpsblad wat informatie over het wel en wee van de schuttersgilden beschrijven. Schuttersgilde komt van het werkwoord schutten, wat beschermen betekend. De eerste doelstelling van het Gilde is dan ook het beschermen van Outer en Heerd oftewel Kerk (de gemeenschap dus) en het Gezin. De tweede doelstelling is het bijhouden van een archief. Over dit laatste geven we hier wat meer informatie.

Het Gilde van St. Jan Baptist heeft om die reden een behoorlijk archief waarin delen van de geschiedenis van Duizel en zijn Gilde al vanaf 1615 zijn beschreven.

Het “Audt guldenboek vernieut” van 1615 beschrijft voornamelijk het reglement, ledenlijsten, verpachtingen en andere zaken rondom het Gilde. Zeker interessant wanneer je op zoek bent naar familienamen. Maar ook als je wilt weten welke mensen er destijds in Duizel woonden. Het gildeboek is vernieuwt omdat het origineel door de Fransen was gedemucert, oftewel geroofd/beschadigd ??. Tot 1912 zijn hierin allerlei zaken beschreven, hierna is het Gilde slapende geraakt.

Uit de tijd van voor 1912 dateren verder nog 3 zilveren koningsschilden, allen van de familie Panken, en zijn nu in bezit van het Gilde. Alle overige bezittingen zijn nooit meer teruggevonden.

Na 1971 zijn er veel attributen aangeschaft en is er een behoorlijk archief opgebouwd. Er is veel fotomateriaal, krantenknipsel, boeken, films en meer, wat betrekking heeft op Duizel en het Gilde. Verder zijn er tal van attributen waaronder ook de koningsschilden van na 1971. Maar ook Duizelse gebruiken, bijvoorbeeld de St.-Janstros of informatie over onze Mariakapel en er is over diverse zaken onderzoek gedaan en beschreven. In het verleden zijn ook acties opgezet om financiële armslag te creëren, bijvoorbeeld de delfts blauwe bordenactie. Dit is allemaal keurig vastgelegd en wordt in het archief bewaard voor het nageslacht.

Er worden regelmatig onderdelen uit ons archief tentoongesteld op Gildedagen. Maar ook eerder zijn er tentoonstellingen gehouden in onder andere de Smis.

Tegenwoordig zijn we volop bezig allerlei informatie digitaal te zetten. Zodat dit voor de toekomst veilig is en beschikbaar blijft. Dit betreft foto’s, films, jaarverslagen en correspondentie waarin allerlei gebeurtenissen van het Gilde worden genoemd maar ook dorpsactiviteiten.

Ook in breder verband is er een speciale commissie in het leven geroepen. Kring Kempenland, waar ook Duizel bij aangesloten is, bestaat uit 50 Gilden, hiervan is de SAT-commissie een onderdeel. De SAT , Studie Archief en Tentoonstelling, besteedt heel veel energie aan de archivering en geeft met enige regelmaat een syllabus uit over diverse projecten. Ook beheren een archief van 11 strekkende meter in het Regionaal Historisch Archief Eindhoven, (RHCe). Dit is vrij toegankelijk en veel materiaal is hier in te zien. Het betreft informatie over de Kempen en hun gilden. Momenteel is men binnen het Gilde bezig ook dit archief zoveel mogelijk te digitaliseren.

Ben je nieuwsgierig geworden, of heb je interesse of vragen, loop dan eens binnen in ons gildehuis en kom eens een kijkje nemen wat er zoal is. De meeste en de belangrijkste zaken zijn elders opgeslagen, maar in ons gildehuis zijn wel kopieën te vinden. Nog steeds zijn we op zoek naar oude krantenartikelen en foto’s, van het Gilde. Wie hiervan iets heeft liggen mag gerust eens contact opnemen, of kom eens binnenwandelen in ons Gildehuis. Op de meeste zondagochtenden zijn we daar van 10.00 tot 12.00 uur, we bieden u graag een kopje koffie of thee aan. (Achterzijde sportpark Meer 21)

Wilt u meer of specifieke informatie:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-51320626