duizel_groenstraat2.png

Nieuwsberichten

Veel te beleven in Duizel tussen Kerst en nieuwjaar

Wie wordt de koning der koningen?

Een wat cryptische vraag. Waar gaat dit over? Dat zal ik u uitleggen. Dit gaat over het gilde en alle gildes van de gemeente Eersel.

Misschien weet u wel dat alle gildes een koning in hun midden hebben. Koning word je door mee te doen aan het koningsschieten bij het gilde waarvan je lid van bent. Schiet je het laatste stukje van een gipsen vogel ( in Duizel meestal gemaakt door Harrie Smets), Dan mag je je een jaar lang koning van het gilde noemen. Maar nu koning der koning der koningen! Dat kun je worden als je het laatste stukje van de vogel weg schiet waar alle koningen van de hele gemeente Eersel op geschoten hebben. En dat zijn er acht! Want Eersel en Vessem hebben twee gildes en dus ook twee koningen. Waarom dan geen keizer? Keizer kun je alleen worden bij je eigen gilde als je het drie keer achter elkaar tot koning gebracht hebt. En dat is een zeldzaamheid.

Op zondag 29 december was de eer aan Duizel om het koning der koningen schieten te organiseren. Om 13.00 uur trok een stoet, in mooie gildekleding en onder tromgeroffel, van de kerk door het dorp naar de opgestelde schutsboom. Deze stond dit keer op het terreintje langs De Beerze bij De Donk. Bij De Donk omdat het gildeterrein een eindje buiten het dorp ligt en het gilde hoopte op veel belangstelling daar het een historische en spannende strijd is. Historisch; het wordt in de gildeboeken van alle deelnemende gildes opgetekend en gildeboeken worden goed bewaard.

Bij De Donk aangekomen werden de gildes ontvangen met koffie en was de loting om wie het eerst mocht schieten. Het bleek dat twee koningen er helaas niet waren; de Knegselse koning was ziek en de koning van het Vessems St. Jozefgilde heeft momenteel geen koning. Na de koffie, om 14.00 uur was het tijd om naar buiten te gaan en aan de ceremonie om de boom heen te beginnen. Dit heet het vrijen (vrij maken) van de boom: drie keer trekt de stoet om de boom heen. Het allereerste schot was voorbehouden aan de burgemeester. Maar de vogel bleef heel.

Toen begon het serieuze werk want alle koningen wilden natuurlijk wel koning der koningen worden. Het eerste schot was mis maar het 2e schot, van de Duizelse koning was al raak. Dat beloofde wat! Maar helaas. Jan van Heeswijk zweepte het publiek nog wat op toen hij weer aan de beurt was en er nog slechts een klein stukje van de vogel over was. Mis! De Eerselse koning Piet Verstappen van het O. L. Vrouwe Gilde, die meteen na Jan aan de beurt was, schoot het laatste stukje er af. Na 61 schoten; waarvan 45 treffers, was hij koning der koningen! Jammer voor Jan. De nieuwe koning der koningen viel een vendelhulde ten deel en natuurlijk een mooi schild, een wisselschild. Het publiek, waaronder het jongste lid van Duizel in een mooi gilde pak gestoken, Dylan Drost, kleinzoon van Joke en Jan Antonis, gaf een flink applaus. En toen op naar een glas proost!

Het evenement vond plaats onder een prachtig winterzonnetje en het publiek heeft er van genoten.

Misschien volgend jaar een koning der koningen in Duizel?

Antoinette Koolen- van der Velden