duizel_noord2.png

Nieuwsberichten

Dorpen maken het verschil!

Duizel komt tezamen, en hoe….

Aan de uitnodiging om samen te praten over wat je graag in Duizel gerealiseerd zou zien om ons dorp voor jong en oud leefbaar, gezellig en voorzien van goede faciliteiten te houden werd door heel veel inwoners gehoor gegeven. Iets meer ouderen als jongeren; alleen de groep tussen 15 en 25 was wat minder zichtbaar.

Bart Verberne had de handschoen opgenomen om de regie over de avond te voeren en dat deed hij met verve: af en toe een kwinkslag, strak en goed de tijd in de gaten houdend.

Toen we binnen kwamen kregen we allemaal een kaartje waarop je je naam moest invullen en een idee of faciliteit waarmee ons dorp leefbaar en gezelliger blijft. Twee grote lijsten kwamen vol te staan. En alle mogelijke ideeën kwamen tevoorschijn; van een groot dorpsfeest tot meer natuurlijke beplanting; van een pendeldienst naar de kerk in Eersel tot een watertappunt op het Smisplein.

Arian Wouters gaf namens de gemeente een toelichting. Zij maakte duidelijk waar een taak voor de overheid ligt en wat de dorpsgemeenschap zelf kan doen met enige financiële bijdrage van de gemeente. Wat Arian benadrukte: zoek elkaar op – verenigingen – bedrijven – dorpsbevolking – middenstand enz.

Frans Renders sprak namens de dorpsraad: Zorg om Duizel. Hij gaf aan waar de dorpsraad zich vooral mee bezig houdt;- Eindhoven airport, er is regelmatig overleg en men heeft daar veel contact mee – gesprekken op het industrieterrein met als doel dit gescheiden te houden van het dorp – de website DUIZEL.info bijhouden en zorgen dat je daar kunt vinden wat van belang is voor de inwoners – overleg met de woningstichting wat betreft renovatie van De Waterhof, die voor dit jaar gepland staat – bouw huurwoningen Noord ǁ - kerk.

Tijdens de pauze mochten we groene stickertjes, waarvan ieder er vijf gekregen had, gaan plakken bij de onderwerpen die je belangrijk vond. Als prioriteit kwam er uit :

1       Een fietspad langs de Knegselsedijk en een goed fietspad langs de Domineepad tot aan Hoogeloon. (Dit is wel een taak van de gemeente!)

2       Een dorpsfeest organiseren in samenwerking met alle inwoners ter gelegenheid van het 700 jarig bestaan van Duizel.

3       Huisvesting van jongeren (tiny houses werd als mogelijkheid genoemd) .(Gemeente)

4       Kerk behouden met een andere functie. ( Vooral inwoners)

5       Een dokterspost in De Smis.( Inwoners?)

Met deze conclusies kwam er eigenlijk een einde aan de avond maar nu begint het pas!

Wie gaat waar zijn schouders onder zetten? Wie maakt daarvoor tijd? In samenwerking…

Antoinette Koolen- van der Velden.