duizel_noord2 - kopie (2).png

Nieuwsberichten

Afgelopen vrijdag, 27 juni, is er een volle touringcar met leden van de klankbordgroepen uit de verschillende kerkdorpen van Eersel op excursie geweest bij Baetsen in Veldhoven en van Kaathoven in Bladel. Bij deze bedrijven konden wij zien hoe er met ons afval omgegaan wordt. Tijdens de lunch bij de firma Baetsen werd er uitleg gegeven over de werkzaamheden bij dit bedrijf. Wat mij direct opviel was de grootte van het bedrijf. Vanaf de weg is er niet zoveel te zien maar eenmaal op het terrein val je van de ene verbazing in de andere. Het is een aan- en afrijden van vuilniswagens. Alle wagens worden gewogen voordat zij het terrein oprijden en ook weer gewogen bij het verlaten. Voordat de wagens weer de weg opgaan worden ze door een wasstraat gereden. In de gigantische bedrijfshal was er best veel herrie en het stonk er ook behoorlijk. Stond je eenmaal weer buiten dan was er van de werkzaamheden weinig meer te merken. Ondanks dat er vele tonnen aan afval worden verwerkt per dag zag het terrein er netjes en verzorgd uit. Na dit bezoek ging het hele gezelschap weer de bus in op weg naar Bladel. Vinden wij het mooi om onze dorpse straten smal te houden, onze chauffeur had er wel een beetje moeite mee om de bochten goed aan te snijden. Aangekomen bij de firma van Kaathoven werden wij ontvangen met een frisse dronk. Na een inleidend woordje gingen wij kijken in de hal waar al het GFT wordt verwerkt tot compost. Veel konden we niet zien, omdat het hele programma van composteren in grote tunnels plaats vindt. Maar door een goede uitleg weten we nu toch hoe het een en ander bewerkt wordt. Van al het GFT blijft nagenoeg weinig meer over dan alleen goede compost die weer gebruikt kan worden voor de landbouw en in je eigen tuin.

Net als op de heenreis werd er ook nu bij het verlaten van het bedrijf van Van Kaathoven de aanwezigen bezig gehouden met zaken die wij als leden van de klankbordgroep erg interessant vonden. De hele excursie was bijzonder interessant en heeft bij mij een positieve indruk over het verwerken van ons afval achter gelaten. Ik zal dan ook met meer aandacht mijn afval onder de loep nemen en proberen om de Duizelnaren ervan te overtuigen dat het scheiden van afval niet alleen een kwestie is van euro’s maar zeer zeker ook van het hergebruiken van onze natuurlijke grondstoffen. Rest mij nog een beroep te doen op die persoon uit Duizel die samen met mij in de klankbordgroep zitting wil nemen, want ik ken Duizel nog niet goed genoeg om alle problemen aangaande het afval in ons dorp te kennen.

Ik wens alle Duizelnaren een hele zonnige en prettige vakantie en graag tot een volgende mededeling over het wel en wee van de afvalscheiding.

Ben je geïnteresseerd om met mij in de klankbordgroep te gaan zitten, stuur me dan even een mailtje dan neem ik contact met je op.

E-Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Fritz Claassens,  Vendelierstraat 3    5525BS    Duizel.