Duizel_W1.png

Nieuwsberichten

Zondag 5 juli om 15.00 uur, speelt Pythagoras een mooi programma: Wolfgang Amadeus Mozart, strijkkwartet KV 458 in Bes, “Jagd Quartett”. Na een korte pauze: Johannes Brahms, strijkkwartet nr. 1 in c, Opus  51/1.

Wilt u zeker zijn van een zitplaats, neem dan een stoeltje mee.

Marja van Riel exposeert een 20tal kleine wandobjecten. De tuin is open van 13.00 tot 17.00 uur.

Beeld & Tuin Duizel, Sint Janstraat 68. 5525 BK Duizel

Voor meer informatie zie: www.beeldentuinduizel.nl.

 

Wolfgang Amadeus Mozart, strijkkwartet KV 458 in Bes, “Jagd Quartett”

In 1785 publiceert Mozart in Wenen een bundel van 6 strijkkwartetten die hij aan Joseph Haydn opdraagt. Deze kwartetten worden wel beschouwd als de beste die ooit gecomponeerd zijn, zo mooi zijn de melodieën, zo verfijnd de structuur.

Noch Mozart noch zijn drukker (Artaria) noemen het in 1784 afgeronde kwartet KV 458 “de jacht”, die titel krijgt het van tijdgenoten. In het eerste deel horen we deel eenduidig hoornklanken van een jachtpartij.

De melodie is zo populair dat hij zelfs in diverse films is gebruikt waaronder “De avonturen van Huckleberry Finn” en “Star Trek: Insurrection”. - Korte pauze. - Johannes Brahms, strijkkwartet nr. 1 in c, Opus  51/1

In Brahms´ tijd domineren Beethovens kwartetten, net als diens symfonieën, het muziekleven. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat Brahms heel lang met het componeren van strijkkwartetten bezig is en zo’n 20 stuks verscheurt voordat hij Op 51/1 goed genoeg vindt. Hij is wel 10 jaar met dit kwartet bezig en rondt het samen met Op 51/2 af in Tutzning  (Beieren) gedurende de zomervakantie van 1873. Beide werken draagt hij op aan zijn vriend en beroemde arts Theodor Billroth.

Is het toevallig dat Brahms zowel voor z’n 1e kwartet als 1e symfonie de toonsoort c mineur kiest, die Beethoven heeft gekozen voor een paar van zijn grootste werken, zoals de 5e symfonie?

 

Foto onderschrift

Het Pythagoras strijkkwartet bestaat uit Frederik Bas(?) en Hein Otto Folkerts (viool), Werner Marinelli (cello) en Hylke Hoogeveen (altviool).