Duizel_ZO3.png

Nieuwsberichten

Kennismaken met de nieuwe instructeur van de slagwerkgroep (of percussiegroep) van Muziek Vereniging De Volharding.

Hij heet Marcel van Vught, geboren in Boxtel maar getogen in St. Michielsgestel. Na Mavo en Havo begint Marcel aan zijn muziekopleiding aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Eerst zijn er drie jaar vooropleiding en dan ga je een richting kiezen. Marcel kiest, na elkaar, voor verschillende studies.

Eerst is daar de opleiding Docerend Musicus (DM zoals Marcel het zegt) lichte muziek; improvisatie slagwerk 1997. Dan volgt Docerend Musicus klassiek slagwerk 1999. Vervolgens volgt Marcel de opleiding Directie landelijke instructeurs. Dat houdt in dat hij les mag geven aan gestemde en ongestemde slagwerkgroepen.

Gestemd slagwerk heeft een melodie, bv. marimba, xylofoon enz. Ongestemd slagwerk is zonder melodie, alleen ritme bv. trommels, bongo's enz. Op de vraag hoe hij in Duizel terecht is gekomen, vertelt Marcel dat hij er door Paul van der Heijden uit Eersel, die hij vanuit de muziekwereld kent, op attent werd gemaakt dat De Volharding op zoek was naar een instructeur. Na een goed gesprek kon hij aan de slag.

Naast zijn werk voor De Volharding doet Marcel nog veel meer:

- andere slagwerkgroepen instrueren

- individuele begeleiding slagwerk

- workshops djembe of samba geven.

- is free-lance muzikant in bands

- verzorgt muziek naar wens op feestjes in diverse stijlen

- werkte voor Pulz.

De passie voor muziek is bij Marcel al heel jong begonnen. Als ventje van zes jaar kreeg hij een drumstel van Sinterklaas. Zo begon hij als jong ventje bij de drumband.

Ooit werd hij met een jeugdgroep, meteen bij het eerste concours, Nederlands kampioen slagwerk. En het enthousiasme is gebleven.

Waar hij naar toe wil met de slagwerkgroep?

De uitdaging is leuke, gevarieerde muziekstukken spelen, met jong en oud, bij projecten en concerten b.v.

- een optreden in de Efteling

- uitwisseling met andere muziekverenigingen

- filmmuziek

- een slagwerk happening met het hele dorp

- en er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Belangrijk is dat je altijd naar een doel toe werkt. 'En door mijn ervaring zie ik gauw genoeg wie ik bij een bepaald project de kar laat trekken', zegt Marcel.

Zo heeft u als lezer een inkijkje gekregen in wie Marcel van Vught is, hoe hij de toekomst van de percussiegroep ziet en wat zijn rol daarin kan zijn.

Marcel, hartelijk dank voor je openheid en veel succes met alles wat je onderneemt!

 

Antoinette Koolen.