duizel_groenstraat2.png

Nieuwsberichten

Beste dorpsgenoten.

Op vrijdag 18 maart heeft de basisschool St. Jan hier in Duizel, zich ingezet voor een schoon Duizel. Allereerst was er een informatief gesprek met dia’s in het klaslokaal. Daar werd door Madeleine Velthuizen uitleg gegeven aan de kinderen wat zwerfafval doet in de natuur, maar zeker zo belangrijk was de vraag wat wijzelf aan dit probleem kunnen doen. Ik zat, op uitnodiging, ook in de klas en vond dat menig kind met goede oplossingen kwam. Zoals een PAPIEREN zak meenemen in de auto om daar het snoeppapier in op te bergen, of je kauwgom in te doen als de smaak eraf is. Ook kun je beter iets meenemen om op te knabbelen waar weinig verpakkingsmateriaal om zit. Na deze ronde werd er ook een quiz gehouden. Madeleine liet enkele afbeeldingen zien en de kinderen moesten raden hoelang het in de natuur ligt voordat het geheel is afgebroken. Hier waren de deelnemers op sommige punten niet geheel met elkaar eens. Het is maar goed dat de juiste antwoorden na afloop werden getoond. Na het theorie gedeelte was het moment aangebroken om ook in de praktijk iets te gaan doen. Uitgerust met werkhandschoenen, vuilniszakken en vuilgrijpers gingen we op pad. Er werden groepjes gevormd die elk een deel nabij de school gingen ontdoen van zwerfafval. Je staat er van te kijken hoe snel een vuilniszak vol is. Ondertussen moest er ook bij gehouden worden hoeveel van elk vuil er werd opgehaald. De sigarettenpeuken waren sterk vertegenwoordigd. Is enigszins vreemd zo vlak bij een school. Een peukenbak zou niet misstaan. We zijn zo ongeveer een half uur bezig geweest en gingen terug naar school. Iedereen vond het best leuk om te doen en volgend jaar zijn we weer van de partij, zeker weten.

Op zaterdag 19 maart, de officiële opschoondag, zijn we rond de klok van 2 uur vertrokken vanuit café de Donk. Met eens zoveel vrijwilligers dan vorig jaar, gingen we erop uit in Duizel. Ook waren de kids weer goed vertegenwoordigd. Goed zichtbaar door de oranje hesjes die we droegen, hebben we toch in anderhalf uur zo’n 8 zakken zwerfvuil opgehaald. Is Duizel dan een vies dorp? Nee, maar heel veel vuil ligt in de heggen en langs het trottoir. Door de wind wordt veel vuil in de in de hoeken geblazen. Wat werd er zoal opgehaald? Naast de vele peuken is papier, plastic (in allerhande vormen) en karton de meest voorkomende vervuiler. En of we ook vreemde spullen zijn tegengekomen? Ja, ook dat. Een door vogels ondergepoept petje, een compleet zadeldekje, 4 hele bierflesjes en 1 kapot gegooid bierflesje. Ook een tot de draad versleten autoband en tenslotte twee jerrycans van ongeveer 10 liter. Al bij al weer een prettig idee dat ons dorp weer schoner is. Iedereen die meegeholpen heeft werd, ja dat is echt waar, door onze burgemeester Mevr. Anja Thijs-Rademakers, bedankt voor hun inzet.

Bij een kopje koffie met een lekker stuk vlaai en voor degenen die dat lustte een kopje snert, gingen we huiswaarts. Volgend jaar zou het mooi zijn als er nog een paar mensen meer bereid zijn om te helpen. We laten het op tijd weten als het weer zover is.

Fritz Claassens