Duizel_O1.png

Nieuwsberichten

Een nieuw stuk Duizel komt er aan!

Nadat er al heel lang een bestemmingsplan voor de uitbreiding van Duizel aan de noordkant bestaat, wordt het nu realiteit.  De crisis heeft het plan gedwarsboomd.

In de St. Janstraat was het eigenlijk al een tijdje zichtbaar; doordat het er bij het witte boerderijtje en het volgende huis allemaal niet meer zo verzorgd bij lag. Maar eind augustus werd begonnen, en hoe! Het witte boerderijtje en de ruimtes erachter verdwenen in enorme puinhopen. Het puin werd terplekke vermalen om te hergebruiken. Dat gaf een enorme herrie, maar is natuurlijk wel milieuvriendelijk. Een paar maanden later werden de kippenkooien en veldschuren, die ook al lang op hun lot stonden te wachten, op dezelfde manier aangepakt.

Telkens als ik door de st. Janstraat fiets of over De Hoef rijd vraag ik me af hoe het er nu uit ziet. Op de stormachtige zondag 20 november ga ik eens kijken. De wandeling er naar toe is een feestje, zo tegen de storm in beuken en in de wind gaan hangen. Over het sluisje, langs de akkerranden, kom ik op het bouwterrein. Er liggen enorme rioleringsbuizen langs uitgegraven sleuven, die natuurlijk straks de straten moeten worden. Even loop ik door zo’n sleuf maar klim er weer snel uit. Bang dat ik in de modder vastgezogen word.

Als ik op een caisson klim zie ik, voor een deel,  hoe het stratenplan er uit ziet. In elk geval een straat in noordelijke richting en een in westelijke richting.  Op het eind van deze straat staat een mooie groep grote eiken. Hopelijk blijft deze staan.  Ook krijg ik een indruk van de enorme hoeveelheid werk die nog verzet moet worden om het hele plan bouwrijp te maken. Respect heb ik voor de mensen die dit zware werk moeten uitvoeren, zeker in deze tijd van het jaar.

Waar ik op hoop  is dat het plan in een moderne architectuur uitgevoerd gaat worden! Vaak hoor ik dat het bij de rest van het dorp moet passen. Maar een nieuwe wijk mag toch ook een nieuwe, eigen,  uitstraling hebben. Op de site van de gemeente staat het beeldkwaliteitsplan. Een enkele uitwerking van de vrijstaande woningen was, naar mijn mening, redelijk modern, maar ook ‘rijtjeshuizen’ kunnen een heel eigentijdse uitstraling hebben. Daarbij wens ik ‘de bouwers’ en de ontwerpers heel veel succes!

Antoinette Koolen- van der Velden.