Duizel_ZO2.png

Nieuwsberichten

Agio-sigaren investeert in Duizel: "Zo kunnen we de liefde voor het product doorgeven"

"We hebben alleen nog een klein CV-keteltje, maar voor de rest zijn we hier volledig klimaatneutraal", klinkt het. Vol trots geeft Agio-directeur Boris Wintermans een rondleiding door de splinternieuwe bedrijfshal, dat vast zit aan het al even zo nieuwe hoofdkantoor. Het familiebedrijf - dat in 1904 in Duizel begon - wil met een investering van 16 miljoen euro een duurzame toekomst voor volgende generaties sigarenmakers veilig stellen.

Op het dak staan 2700 zonnepanelen en meedraaiende zonnespiegels die zorgen voor optimaal daglicht in de fabriek. Met een constante temperatuur van iets meer twintig graden is het in de hal aangenaam, of zelfs wat warm. Dit komt door warmtepompen die het gebruik van de CV-ketel bijna overbodig maken.

Afvalwater verdwijnt niet direct in het riool, maar wordt in plaats van schoon drinkwater gebruikt om onder andere toiletten mee door te spoelen.

 

Doorgeven

Al vier generaties zwaait de familie Wintermans de scepter over Agio. Met de investering in een zeer duurzame gebouwen geeft de familie ook een signaal naar toekomstige generaties. "Ons familiebedrijf startte 112 jaar geleden in Duizel en draait op de kennis en liefde voor het product, welke al vier generaties wordt doorgegeven. De samenleving vraagt iedereen nadrukkelijk te innoveren, zodat wij de wereld weer aan een volgende generatie kunnen doorgeven."

 Ondertussen draaien in de hal de verpakkingsmachines voor de Agio-sigaren op volle toeren, waarna de dozen richting magazijn of expeditie worden verplaatst. Van daaruit vertrekken jaarlijks 770 miljoen sigaren naar één van de honderd landen waaraan Agio levert.

200 gulden

In 1904, leende Jacques Wintermans 200 gulden van zijn vader om een bedrijfje te starten in Duizel - A. Wintermans & Zonen - vanaf 1950 bekend als Agio Sigarenfabrieken. Andere bekende sigarenfabrieken in de Kempen, zoals Willem II en Hofnar in Valkenswaard, Derk de Vries in Bladel en Swane in Waalre legden het loodje. Agio bleef bestaan.

Bij Agio werken wereldwijd zo'n 2500 mensen, met fabrieken in Sri Lanka, Dominicaanse Republiek en België. is de vierde sigarenproducent ter wereld. Jaarlijks exporteert het bedrijf 770 miljoen sigaren naar meer dan 100 landen. Daarmee is Agio de vierde sigarenproducent ter wereld.