duizel_groenstraat2.png

Nieuwsberichten

Smitseind 39.

"Gewoon, gewoon!" Uitspraak van Marjo van de Ven, als ik op een avond bij hen ben voor dit verhaal. Ze herhaalt deze uitspraak die avond nog een paar keer.

Nou, zo gewoon vind ik het allemaal niet, wat er in huize van de Ven tot stand gebracht wordt.

Momenteel wonen er in hun gezin 11 kinderen, in de leeftijd van anderhalf tot drieëntwintig jaar. Het zijn er vrijwel nooit minder. Met eenentwintig jaar ben je dan wel volwassen, en val je buiten de hulpverlening, maar dat wil niet altijd zeggen dat er soms geen hulp nodig is op weg naar de zelfstandigheid. "Begeleid kamer wonen", heet deze vorm. Dit is slechts één stukje van hun werk.

Crisisopvang - langdurige opvang - weekendopvang - pleegzorg, al deze soorten van opvang komen bij de fam. Van de Ven voorbij.

Een aantal jaren geleden hebben Marjo en Wil een huis aan het Smitseind gekocht en dit is aan de achterkant flink uitgebouwd met o.a. studio's. Er zit ook een grote kelder onder en dat noemen ze ‘onze supermarkt' . Tijdens ons gesprek zitten we in de ruime, moderne keuken aan een grote, gezellige houten tafel waaraan voor iedereen een plekje is, Ons Plekje, samen. Leuk om te zien is ook dat er op verschillende zitplaatsen een stapeltje gewassen en gevouwen kleren liggen. Klaar om door de kinderen zelf in de kast gelegd te worden.

Gewoon een gezin blijven vinden Marjo en Wil erg belangrijk. Voor alle kinderen zorg; groot of klein.

“Ze moeten allemaal gezien- gehoord en begrepen worden. Dus zichzelf kunnen blijven en zich kunnen ontwikkelen. Wij zijn er om er voor te zorgen dat aan de randvoorwaarden voldaan wordt. Als een kind ergens last van heeft, heeft dat zijn weerslag op het gedrag of psychische gevolgen”.

Er is aandacht voor het leren van de “gewone” dagelijkse dingen: omgaan met geld, studeren, leren plannen, leren koken, opruimen enz. Maar ook samen op pad gaan met het hele gezin of in groepjes met oudere en jongere kinderen, of eens een keer alleen. Hiervan kan de Fam. Van de Ven heerlijk genieten.

Toch komt er wel wat extra’s kijken bij dit ‘ gewone’ gezin. Denk aan contacten met ouders, psychische- of hechtingsproblemen, ouders die hun afspraken niet nakomen. Alle kinderen hebben nog wel een vader en/of moeder, maar niemand gaat nog naar huis.

Een meisje, Suus, is al vanaf haar 8 maanden tot nu als tiener in het gezin. Piet (23) is er pas enkele weken en draait al prima mee. Marjo heeft gezorgd dat hij een baantje heeft, hij woont in een van de al genoemde studio’s, op weg naar zijn zelfstandigheid. De meeste kinderen gaan naar school, één kind kan nog niet naar school omdat de school voor het speciaal onderwijs vol zit. Marjo geeft hem thuis les met medewerking van de school en een iPad.

Uiteraard zijn er ook de noodzakelijke contacten met hulpinstanties. Door haar ervaring heeft Marjo een goed netwerk opgebouwd en weet ze waar ze voor welke problematiek terecht kan. Ook zijn er twee huishoudelijke hulpen voor 4 halve dagen en soms twee stagiaires van de Pius X of het Summa College. De stagiaires leren zorgen en poetsen en leren zien hoe het in een gezin loopt. Dit vraagt wel weer enige begeleiding van Marjo.

Marjo zegt: “mijn werk is mijn hobby” en dat geldt ook voor Wil. Hij werkt een dag per week thuis en heeft zo een goede balans tussen zakelijk werk en pedagogisch werk, waarvan hij geniet.

“De kunst is om te kijken wat voor kwaliteiten ze hebben en daar gebruik van maken. Bij de een lukt dat direct, bij de ander na enige tijd. Maar het lukt vrijwel altijd. Je moet je bewust zijn van de ontwikkeling van de kinderen, hoe klein ook. En als er iets verkeerd gaat dat positief benaderen en de verwachting uitspreken dat het de volgende keer vast beter gaat. ‘je hebt nu weer wat geleerd’. Je moet buiten het protocol kunnen stappen en creatief zijn!”

Pedagogiek van de bovenste plank!

Suus wil heel graag een oppasbaantje. “ik weet zeker dat ze dat goed kan”, zegt moeder Marjo! Wie heeft wat voor haar?

 

Antoinette Koolen- van der Velden.