Duizel_ZO3.png

Nieuwsberichten

Een schoon Duizel en nog een barbecue toe ook

Op zaterdag 25 maart vond de Landelijke Opschoondag plaats. Duizel nam deel aan een afvalbingo met de scholen op vrijdag en de verenigingen op zaterdag.

Buurtvereniging D'n Ouwe Toren doet al jaren mee. Dit keer won echter trimclub De Vrijbuiters de eerste prijs: een barbecue ter waarde van maar liefst € 500.

Met heldergroene hesjes staan Lynn Barten en haar moeder langs de Sint Jansweg te prikken. Een volle zak is al weg. Lynn (6) heeft vooral blikjes gevonden. ,,Nu gaan we naar de speeltuin", roept Lynn blij en rent weg.

Geen opgave

Johan van Litsenburg begon vier jaar geleden met het rapen van zwerfafval. Zijn buurtvereniging D'n Ouwe Toren doet al die jaren mee. Zelf loopt hij elke week langs de provinciale weg naar Hapert en doet regelmatig de ronde in het buitengebied. Per twee weken heeft hij een flinke zak vol. De gemeente faciliteert met handschoenen, afvalzakken, prikstokken, hesjes en excursies voor de vrijwilligers. ,,We zijn nu met ons vieren en lopen elke twee weken een ronde. Ik ben ook marathonloper, dus voor mij is het geen opgave", vertelt hij. Bij eetcafé De Donk zitten Luuk en Emma, beiden zes jaar, de afvalbingokaart in te vullen. ,,Heel veel blikjes", vertelt Luuk. ,,En peuken", voegt Emma er met een vies gezicht aan toe. Op de kaart staan plaatjes: zakjes met afval als papier, glas, blik. Zelf mogen ze ook nog wat verzinnen. ,,Vijf euro", lacht Emma. Maar nee, dat vonden ze niet. Wel kauwgom, bekertjes, zilverpapier en denne-appels. Die laatste mogen blijven liggen heeft Emma geleerd.

Buiten in de voorjaarszon zal wethouder Chris Tönissen de winnaar uit de hoge hoed trekken. De kerkdorpen Knegsel, Steensel en Eersel heeft hij al bezocht. Hij wijst op zijn medewerker, Bart Tholen: ,,Dat is de praktische man. Hij regelt alles snel en concreet. Niet lullen maar poetsen dus."

Winnaar is trimclub De Vrijbuiters, een groep van zo'n twintig mensen tussen de 35 en 80 jaar die elke zaterdag samen wandelen. Dorie Jansen: ,,In de hoogtijdagen hadden we meer dan veertig leden." En wat gaan ze doen met de prijs? ,,Eerst wandelen en dan lekker eten", lacht ze.

 

Uit Eindhovens Dagblad