Duizel_O1.png

Nieuwsberichten

Nieuw vaandel Gilde van Sint Jan Baptist.

Inwijding:

Tijdens het parochiefeest van St. Jan de Doper op zondag 25 juni 2017 in Duizel is door pastoor van Lamoen het nieuwe vaandel gezegend.

Het oude vaandel in de kleuren oranje-zwart heeft 45 jaar dienst gedaan. 21 Personen hebben dit vaandel mogen betreden. Koning, Koninginnen, Paus en gildekoningen, zij allen werden met naam genoemd tijdens de onthulling van het nieuwe Vaandel. Meer over het oude vaandel is te lezen in Efkes Duyselen nr.349

Enkele jaren geleden werd zichtbaar dat er slijtageplekken in het vaandel zaten. Met enkele gildeleden is toen advies gevraagd hoe dit gerepareerd zou kunnen worden. Duidelijk werd dat het vaandel bestaande uit natuurzijde niet onzichtbaar gerepareerd zou kunnen worden. De deskundigen stonden er overigens versteld van dat het meer dan 40 jaar oude vaandel nog in deze prachtige staat verkeerde. Het advies was om eens na te denken over een nieuw vaandel. In een extra algemene vergadering op 18 juni 2016 werd dit aan de leden voorgelegd en een budget gevraagd voor een nieuw uit natuurzijde te vervaardigen hoofdvaandel.

Het nieuwe vaandel:

De overheid van het duizelse Gilde (bestuur) stelde een klein comité samen om een ontwerp te laten maken voor een nieuw vaandel. Dit comité bestond uit Sjef Wintermans, Harrie Smets en Piet Wintermans. Zij stelden vast waaraan een nieuw vaandel zou moeten voldoen. Met name welke kleuren en afbeeldingen Door Leo van der Sangen is een ontwerp gemaakt en in overleg met de maakster Joke Willigers-van Heugten en in overleg met de Overheid van het Gilde ontstond het nieuwe vaandel. Getracht is om alle waarden welke horen bij het Gilde, Duizel en de patroonheilige zo goed mogelijk in het vaandel op te nemen.

In het vaandel zijn de volgende afbeeldingen opgenomen:

 • De hoofdkleur Oranje, sinds honderden jaren hoort deze kleur bij Duizel. Eigenlijk zijn de kleuren van Duizel Oranje en Wit. Omdat wit heel snel vervuilt is deze kleur weggelaten.
 • Sint Jan de Doper, de patroonheilige van het Gilde en parochie Duizel.
 • De duif, als symbool van de Heilige Geest, welke tijdens de doop van Jezus neerdaalde in de Jordaan. De duif wordt ook gezien als symbool voor de vrede.
 • De doopschelp waarmee Johannes de Doper water uit de Jordaan nam om jezus te dopen.
 • De druppels water, welke uit de doopschelp vallen.
 • De rivier van waaruit gedoopt wordt als symbool van de Jordaan.
 • Het kruis wat Sint Jan de Doper draagt. Het symbool van het christendom wat verwijst naar het eeuwige leven.
 • De Mariakapel in Duizel, sinds 1990 eigendom van het Gilde van Sint Jan Baptist.
 • De Naam van het Gilde, waarin Baptist verwijst naar het latijn voor Doper.
 • De oudst bekende datum “1615” waarbij het gilde wordt genoemd.
 • De bloem van het Sint Janskruid, als een van de kruiden en veldbloemen welke in de Sint-Janstrossen opgenomen dienen te worden.
 • De naam van maakster Joke Willigers-van Heugten en ontwerper Leo van der Sangen.
 • En de stok is aan bovenzijde afgewerkt met een z.g. vaandelkroning van messing welke verwijst naar het oude wapen van dorp Duizel. Het oude wapen van het dorp Duizel is met ingemetselde zwarte stenen afgebeeld in rechter zijgevel van de oude Toren van Duizel.

Tevens zijn er nieuwe zwaaivendels aangeschaft hierin zijn de contouren van de bloem van het  St.-Janskruid centraal verwerkt. De hoofdkleur is weer oranje en de randen zijn voorzien van zwarte blokken.

Met vriendelijke gildegroet,

Namens de overheid van Gilde St. Jan Baptist Duizel

Adriaan Kox

(1e Regerend deken)

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schadewijk 5, 5521 NN Eersel, 0497-516836