Duizel_ZO4.png

Nieuwsberichten

Bron: weekblad PC55

Duizel, een stipje op de wereldkaart maar een groots dorp als het gaat om wielrennen. Elk jaar met de kermis wordt er gestreden om de Gele Trui en die strijd is fel want gewonnen bij de kermiskoers van Duizel staat mooi op je cv. Grote namen gingen voor: Zoetemelk, Gesink, Castelijns en natuurlijk ‘dolle’ Dries van Wijhe. Jan Bierens vertelt erover.

 

Het ontstaan

In de jaren zeventig viel de kermis in Duizel nog in september. Jan Bierens weet het nog: “Ergens op een namiddag in 1957 ontstond bij een aantal Duizelnaren de gedachte dat er dat jaar iets moest gebeuren om de kleine gemeenschap meer te laten genieten van Duizel kermis. De kermis was klein van opzet en bood nauwelijks vertier in het sigarenmakersdorp. Het idee van een wielerronde werd geboren. Aanvankelijk klein van opzet en omvang, want in de beginjaren gingen louter Duizelse mannen de strijd met elkaar aan op gewone fietsen.” Niet meer dan een veredelde dikke banden race eigenlijk maar dat maakte voor de competitie niet uit: gefíetst werd er en hard ook. Na het fietsen een pintje in het dorpscafé, samen proosten op de sportieve prestaties.

 

Grote namen

In navolging van de Tour de France werd er gestreden om De Gele Trui. Jan: “Nu, 60 jaar later, is de strijd om de ‘Gele Trui van Duizel’ een begrip als het gaat om de rondjes om de kerk. De organisatie slaagt er, getuige de deelnemerslijsten en erelijst, nog steeds in om invulling te geven aan haar doelstelling om een kwalitatief zeer sterk criterium te organiseren. Nagenoeg ieder jaar toont de nationaal kampioen zijn rood–wit-blauw-tricot en zelfs de Belgische kampioenen hebben aan het vertrek gestaan.” Niet de minste namen komen voorbij als Jan de lijst opsomt: Joop Zoetemelk, Gerrie van Gerwen, Thomas Dekker, Nicky Terpstra, Johnny Hoogerland (in Duizel ongeschonden aangekomen aan de finish) en de lokale wielerheld van het moment Twan Castelijns. Jan: “’Dolle’ Dries van Wijhe is een verhaal apart; die begon op een fiets met gewone dikke banden maar stapte later over op de racefiets. Met zijn kenmerkende stijl liet hij zien dat hij echt kon fietsen; stoempen is een beter woord. Daarnaast had hij altijd het publiek op zijn hand; waar Dries kwam was het feest. Je wist dat er een aantrekkelijke wedstrijd te zien zou zijn, als hij aan de start verscheen.”

 

Grote koers

De profs trokken de sterkste amateurs naar Duizel, die graag de strijd met elkaar aangingen in het kleine dorp. De organisatoren zijn nog altijd apetrots op het verleden maar blijven er niet te lang bij stil staan want het is het heden en de toekomst waar het om gaat. Elk jaar wordt getracht de sterkste namen naar Duizel te krijgen en doorgaans lukt dat goed. Wielrenners uit binnen- en buitenland steken hun armen graag in de mouwen van de felbegeerde Gele Trui van Duizel. Vele namen prijken er ook op de lijst van oud-bestuurders; wielerliefhebbende inwoners en uitbaters van de Duizelse cafés; allemaal maakten ze zich hard om de Ronde van Duizel groot te maken en groot te houden. Jan: “Het is de bestuursleden 35 jaar geleden zelfs gelukt om Theo Koomen naar Duizel te halen om vanaf de motor verslag te doen, precies zoals hij dat in de Tour de France deed. Een geweldige ervaring. Hij kwam vanuit Frankrijk linea recta naar Duizel en ging niet eerst even naar huis. Dat zegt toch alles?”

 

Enthousiasme

De laatste jaren is het criterium van Duizel verplaatst naar de avond, zoals het nu nog altijd is. Er is echter al vanaf 12.00 uur ’s middag volop te genieten van wielerspektakel. Op 31 juli kan het publiek genieten van de wielrenners die om het hardst ‘om de kerk’ zullen rijden en strijden voor de hoogste eer. Jan: “Het is voor de 60e keer dat de Wielerronde van start gaat; daarmee zijn we toch één van de oudste koersen van het land. Aan stoppen wordt nog lang niet gedacht; het huidige bestuur heeft er zin in, heeft een verjonging ondergaan en gaat met hetzelfde elan zoals hun voorgangers dat deden, aan de slag met de organisatie.”

 

Programma 31 juli

Het programma ziet er als volgt uit: om 12.00 uur begint het sportieve evenement met een Stratenloop, om 13.30 uur gevolgd door de Dikke Banden Race, waar de jeugd al driftig voor aan het trainen is. Jan: “Om 15.00 uur start de Kempencup; een race uit een serie waar punten voor het klassement gehaald kunnen worden. Deelname is voor fanatieke wielrenners vanaf 18 jaar, zonder licentie, die graag hun krachten willen meten. Om 16.15 uur verschijnen de Dames aan de start en vanaf 18.30 uur denderen de Elite amateurs door de straten van Duizel.” Een volle dag sportief plezier; zowel voor deelnemers als voor toeschouwers. De Ronde van Duizel staat stevig op de kaart en is niet meer weg te denken uit het kermisbeeld van het kleine maar o zo gezellige dorp.

 

bron: