Duizel_ZW1.png

Nieuwsberichten

Eurocommissaris C. Creţu bezoekt gemeente Eersel

 

Op woensdag 30 augustus brengt Eurocommissaris voor Regionaal beleid Mw. C. Creţu een bezoek aan de gemeente Eersel. De gemeente Eersel en het Huis van de Brabantse Kempen laten haar tijdens dit werkbezoek zien welke projecten we samen met de andere vier Kempengemeenten oppakken om een smart community te creëren.

Om de Kempen als rurale regio beter te laten aansluiten op het stedelijke gebied de Brainport regio, zijn de vijf Kempengemeenten Eersel, Bergeijk, Bladel, Reusel-De Mierden en Oirschot enkele jaren geleden begonnen met het aanleggen van glasvezel. Ongeveer 90% van de Brabantse Kempen is hier nu van voorzien. Door de aanwezigheid van glasvezel zijn de afgelopen jaren nieuwe innovaties in bedrijven, industrie, onderwijs en de agrarische sector ontstaan.

Deze ontwikkelingen leidden in 2016 tot de nominatie van SMART21. De Brabantse Kempen werd één van de slimste regio’s van de wereld. Daarop volgde in maart 2017 de eerste Rural Summit.  Een internationale conferentie waar 14 Europese rurale regio’s samenkwamen om technologische oplossingen te bespreken, die door de aanleg van glasvezel mogelijk gemaakt worden.

Vanuit the Rural Summit ontstond een Europees netwerk van de deelnemende rurale regio’s. We inventariseren samen met deze gebieden welke gezamenlijke uitdagingen we kunnen oplossen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mobiliteit en bereikbaarheid, iets wat in veel Europese plattelandsgebieden een probleem is. Het bezoek van de Eurocommissaris helpt ons deze projecten verder te ontwikkelen en opent deuren naar nieuwe, duurzame samenwerkingen op Europees niveau. 

Mw. C. Creţu

(bron www.ec.europa.eu)