duizel_kleinebeerze.png

Nieuwsberichten

Miranda de Graauw.

Miranda de Graauw?  Wie is dat? Behalve de ouders van de basisschoolleerlingen zullen veel mensen in het dorp dit vragen.

Daarom dit stukje over Miranda, de directeur van onze basisschool Sint Jan. Sinds mei dit jaar is ze hier directeur evenals van basisschool De Vest in Hoogeloon. Dus directeur van twee scholen.

Na een flink aantal jaren in de omgeving van Den Bosch en Oss te hebben gewerkt besloot ze wat dichter bij huis te gaan werken. Ze greep haar kans toen ze een oproep zag voor een directeur in Duizel en Hoogeloon. Niet alleen omdat het dicht bij huis is, ze woont al vijftien jaar in Hapert, maar vooral ook omdat ze twee kleine scholen een uitdaging vindt.

Het is niet de bedoeling er twee gelijke scholen van te maken; iedere school behoudt zijn eigen identiteit. Het zijn twee verschillende scholen in ook twee duidelijk verschillende dorpen.

Wel kun je het zien als zusterscholen, die van elkaar kunnen leren en elkaar kansen bieden.

‘Goed onderwijs moet ’!  Maar wat is dat: Goed onderwijs? ‘ Als je na acht jaar alles uit een leerling gehaald hebt op zowel leergebied, als sociaal,  eigenlijk zo breed mogelijk. Het hele team streeft daar naar. In het logo van de school staat: ‘beleef het leren’. Niet leren voor een toets, maar leren voor het leven! En dit bereik je vooral ook door kinderen dingen te laten doen, te laten ervaren, te experimenteren, te bewegen! Hoe kunnen wij onze kinderen klaarstomen voor een wereld die nog niet bestaat?!

Miranda ziet het als haar taak het team in zijn kracht te zetten en te verbinden met elkaar. En in dit geval niet alleen binnen het team, maar juist ook beide teams van beide scholen. Alleen ben ik veel sneller, maar samen komen we verder!

En de school alleen kan dit niet! Daarvoor zijn ook de ouders nodig; betrokken ouders, die niet alleen oog hebben voor hun eigen kind maar ook voor het belang van de hele school als minimaatschappij. ‘En’ zegt ze, ’ neem ouders serieus. Vraag naar hun verwachtingen, hoe kunnen we dat samen bereiken?’ Aan het begin van het schooljaar gaat het eerste gesprek daarover. Waardeer iemand voor wat het kan en help waar hij/zij moeite mee heeft.

Voor Miranda zijn de school en alle geledingen natuurlijk nieuw. Ze ervaart tot nu toe een fijne samenwerking met en prima ondersteuning van alle geledingen. Er staat een kleine maar gezonde organisatie.

Ze geniet van het dichter bij huis kunnen werken. Miranda heeft twee kinderen; een dochter van 9 jaar en een zoon van 6 jaar. Het is fijn als je ook eens thuis kunt zijn als het nodig is of je kinderen eens naar school kunt brengen of halen. En het is nu ook gemakkelijk om ’s avonds eens terug te gaan om wat extra karweitjes af te maken.

Sprankelend, spetterend enthousiasme !

Dat was wat ik tegenkwam tijdens mijn interview met Miranda.

Veel succes in Duizel.

Antoinette Koolen- van der Velden.