duizel_noord2 - kopie (2).png

Nieuwsberichten

Opa Toon – Vader Walter – Zoon Jur

Alle drie inwoners van Duizel met een fantastische hobby!  PAARDEN & PONY’S MENNEN.

En deze hobby wordt zeer succesvol beoefend door de jongste telg in deze familie:

Jur Baijens.

Begin september won Jur een bronzen medaille bij het Nederlands kampioenschap Samengesteld Mennen.

En Jur is nog maar dertien jaar. Dat belooft een gouden toekomst. Want het is niet een wedstrijd voor jongeren onder een bepaalde leeftijd maar vanaf twaalf jaar mag iedereen, dus ook volwassenen, mits geselecteerd, aan deze wedstrijd deelnemen.

Hoe heeft hij dat bereikt ?

Allereerst komt Jur uit een familie die al altijd veel met paarden en pony’s gehad heeft. Hij is ermee opgegroeid want zijn ouders gingen regelmatig naar menwedstrijden en Jur was daar natuurlijk bij. De vonk sloeg over en opa Toon had een pony op stal en nam de tijd om Jur in te wijden in de omgang met deze pony. Want net als mensen, zijn ook paarden en/of pony’s allemaal verschillend. Opa Toon heeft al veel paarden en/of pony’s ‘betuigd’.  Betuigen wil zeggen dat er een veulen wordt gekocht, en als het dan ± 2 ½ jaar oud is wordt er geoefend met een tuig aan en voor de menwagen gespannen. Pas als het paard of pony 5 jaar oud is mag het aan wedstrijden mee doen. Dus Jur zit niet op het paard, ‘onder de man’ noemt men dit, maar op de menwagen.

“Wat is een samengestelde menwedstrijd“ ?

Deze wedstrijd bestaat uit drie onderdelen: 1- dressuur, 2- vaardigheidsproef, 3- marathon rijden.

Meestal rijden vader Walter en Jur met de trailer op vrijdag naar de plaats waar de wedstrijd plaats vindt. Deze keer was dat in Kronenberg (in de buurt van Toverland in Limburg).

De trailer vervoert niet alleen de pony maar is ook een soort camper met slaapplaatsen,  keuken en wasgelegenheid. Eenmaal geïnstalleerd gaat men het parcours nauwkeurig verkennen. Tijdens de wedstrijd zit achter op de marathonwagen ook een ‘groom’.

De taak van de groom is belangrijk want hij moet zorgen dat tijdens het rijden van een hindernis hij/zij aan de juiste kant gaat overhangen als er een poortje genomen moet worden. Als je fout gaat wordt je gediskwalificeerd. Ook de tijd is van belang, overschrijding van de tijd betekent strafpunten. Hetzelfde geldt voor de vaardigheidsproef; rijden door poortjes van kegels met een balletje er op. Als het balletje eraf valt of bij tijdoverschrijding krijg je strafpunten.

Op zondag is er dan nog de marathon; gereden met de marathonwagen. De marathon is een traject van een aantal kilometers met daarin 6 hindernissen. De marathon begint met een veterinaire controle van de pony. Dan wordt er een traject (opwarmronde) van gemiddeld 7 á 8 kilometer gereden. Na terugkomst wordt de pony weer gecontroleerd. Is de pony niet fit dan wordt het uit de wedstrijd gehaald. Wel fit, dan volgt er weer een traject maar hierin zitten ook hindernissen. Belangrijk is hier het tijdschema; je mag niet te vroeg en niet te laat binnenkomen! Nadat je gefinisht bent volgt de laatste veterinaire controle.

Zowel mens als dier moeten er keurig verzorgd op staan. Menners in pak met stropdas of strikje en tijdens de marathon met een (liefst leren) voorschort, pony met ingevlochten manen en glanzend geborsteld, rijtuigen gepoetst. Jeugd onder de achttien is verplicht een bodyprotector onder de kleding te dragen en een cap op te hebben tijdens alle onderdelen van de wedstrijd.

Het was een verrassing dat Jur geselecteerd was om deel te nemen aan de Nederlandse kampioenschappen. Familie Baijens kiest meestal een zestal wedstrijden uit die ze leuk vinden en houdt geen rekening met selectiewedstrijden. Jur had maar veertien dagen de tijd om zich voor te bereiden op het NK!

Deze kampioenschappen kennen geen prijzengeld. De winnaars moeten het doen met een beker, rozet en soms een paardendekentje of id. Het is een dure sport en sponsors zijn natuurlijk altijd van harte welkom!

Jur is lid van Rijvereniging de Odradaruiters en traint daar ook. Regelmatig krijgt hij hier les  van Ad Aarts, Bondscoach.

En wat is Jur ’s droom? Natuurlijk: wereldkampioen worden!!.  Heel veel succes gewenst, je kunt ‘t !!

Antoinette Koolen- van der Velden.