duizel_noord2 - kopie.png

Nieuwsberichten

Genieten van rust en natuur en toch spannend!

Ra, ra wat zou dat zijn? Wat denkt u van vissen?

Rustig met je hengel  ergens in de natuur aan de waterkant zitten en met spanning kijken of er een vis(je) wil happen. Heerlijk toch? 

In Duizel kan dat. Dankzij  Hengelsportvereniging De Gender. En natuurlijk visvijver ‘Het Biesven’ . Gelegen in een mooi stukje natuur  in een industrieel gebied waar het, ondanks druk verkeer in de omgeving , toch heerlijk rustig is. En niet alleen vissers genieten er, maar ook wandelaars maken hier druk gebruik van. Op woensdag, in het voorjaar en zomer, is het nog gezelliger want dan staat de koffie klaar in het clubgebouw voor ieder die daar zin in heeft! De omgeving van de visvijver wordt pico-bello bijgehouden door een groepje vrijwilligers die het gras maaien, de bomen snoeien en de vuilnis opruimen.

“En je ziet altijd bijzondere dingen in de natuur of je nu ’s morgens vroeg komt of ’s avonds laat”, zegt Erik Kuijpers , voorzitter van de visclub.  H.S.V.  De Gender is opgericht in 1971. Het op één na belangrijkste doel  was het verkrijgen van een eigen viswater. Pas in 1988 werd dit werkelijkheid. In en bij het Biesven zat  “goei  wit zand” en dat ging de gemeente verkopen. Zo kon zonder al te hoge kosten de visvijver gerealiseerd worden. Voorheen ging men vissen in Steensel.

Onlangs is met de komst van Vencomatic een stukje oever verlegd en heeft men een betere doorstroming gerealiseerd.

In de vijver zitten allerlei soorten vis; snoek, baars, karper, paling, voorns, windes. Bij een wedstrijd gaat het om het gewicht. Dan wordt de gevangen vis aan het einde van de wedstrijd gewogen en daarna weer terug gezet. Een wedstrijd duurt meestal 4 uur. Wie in die tijd het meeste gewicht vangt, wint! Karpervissers richten zich meestal op de zwaarste vissen die in de vijver rondzwemmen. Vaak geven ze die ook een naam. De meest bekende is bull’s eye. Die heeft namelijk een rode plek op z’n lichaam. Deze vis heeft een gewicht van bijna 20 kg.

H.S.V. De Gender is aangesloten bij de landelijke overkoepelende organisatie die de sportvisserijbelangen behartigt. De Gender organiseert jeugdcursussen en wedstrijden. Met hulp van de leden komen cliënten van Lunetzorg in de zomer ook een paar avonden vissen. En op de laatste schooldag komen leerlingen van De Grote Aard gezellig vissen, ook onder begeleiding van een aantal leden.

Niet elk dorp heeft een visvereniging, maar in De Kempen hebben toch negen dorpen een eigen vereniging met ook eigen viswater. Onderling hebben zij een competitie waaraan de vier beste vissers van elke vereniging mee mogen doen. Het gaat hier niet om een persoonlijk kampioenschap maar om welke de beste vereniging is. Evenzo is dat het geval met het kampioenschap van Zuidwest Nederland. De Gender deed vier keer mee en werd één keer kampioen!

Is vissen een dure sport? Het hoeft helemaal niet duur te zijn. Wat je in ieder geval nodig hebt is een eenvoudige hengel met een tuigje : dobber, lijn en aas. Het aas kan maïs, pieren, brood of imitaties hiervan zijn. Bij karpervissen gebruik je vaak “boilies” (gekookte deegballetjes). Maar ook met een blik ma’s uit de supermarkt kom je al een heel eind.  Natuurlijk kun je je uitrusting heel duur maken met allerlei snufjes zoals paraplu’s , tenten, viskisten en luxe hengels. Maar het succes hangt van de visser zelf af en niet van de hengel of het andere materiaal. Kennis, gekregen door ervaring kan wel eens helpen.

Geïnteresseerd geraakt? Het bestuur of leden van  ‘De Gender’ zijn altijd bereid je te helpen bij de eerste stappen op het visserspad. Kijk voor meer informatie eens op www.hsvdegender.nl.

En vergeet niet te genieten van de omringende natuur!

Antoinette Koolen- van der Velden.