duizel_noord2 - kopie (2).png

Nieuwsberichten

De verhalenverteller trekt zich terug

 

Flarden van regenwolken en donkere luchten trekken snel over n klein durpke in de Kempen; een durpke onder de rook van (Eind….), onee, van Irsel, bekend bij elke Zwetser. Het losgelaten droge herfstblad maakt geluid als het door de straten van da schon durpke vliet en rolt en in de bladbak eindigt. En als ge hil goed luistert, hurde de naom van de nieuwe prins in al da geritsel. Mer ge moet wel goed oew oren te luisteren leggen, want der is meer. In het durp wonen lieden die t weten, zij zen verantwoordelijk voor het vragen aan de nieuwe prins of die t wil word. Hedde dus ergend dees weken iemand de deur uitzien komme die dr normaal nie uitkumt en be de vereniging van de Zwetsers is, dan is da al n aanwijzing!
Dees jaar han ze gin probleem. De prins die ze vroegen, zee mee volmondig ja toen t hum gevraagd wier enige dagen over Zwetsgat te regeren. Van de nieuwe prinses hai men gedocht dat die er wat tegenop zo zien.
Niets waar minder waar. Ze kumt uit n echt carnavalsnest. Tis mee de paplepel in gegeven en ze is altijd sportief geweest, dus zal ze de utdaging an kunne. Ze houd ok van hond en ze zen mekaar tegen gekomme mee t werk. Ze doe gèr dingetjes mee de keinder ,wa knutselen en zo en wandelen in de bossen en ok in de tuin werken. Ja, ja zo is ons nieuw prinseske. Ik hai de vurrige keer al gezeet dak er wa over zo vertelle; dees wast.

Nou begient het allemal stilletjes dichterbe te komme. Mer, nogmaals, het prinsenbal is nie de 11e van den 11e, maar het weekend derna, omdat de prins nie kon op diejen avond.
Het wor echt wel spannend wie t gi worre. Zoals ik al zei of misschien ok niet; tis n technische mens die me zunne spuit alles weer an et rollen kret. Hij makt het gelijk, maar ge zult zien dat t gin echte klusser is thuis. Hij is niet echt hil hil groot, mer zeker ok nie klein. Hij he veul op mee zunnen hond en hij wont nie echt in de kern of in ieder geval niet be de kerk.
Ik denk da de miste Zwetsers m wel kennen.
Tis n makkie dus. Ik gai terug naar mn werm vuurke om in stilte en alle rust af te wachten of mijn aanwijzingen dees jaor wir mensen de goeie richting op gan denken en da de prins geraaje wor en dat er iemand mee de prijs naar huis gat. Mocht het nou zen en ik als ziener weet da, dat ge m raait dur de aanwijzingen gegeven door jullie verhalenverteller deel dan s n keer die prijs mee da menneke, wa leeft van zijn verhalen, sagen, legendes en zunne onzin.
Doedanouus !

 

Alaaf de verhalenverteller
Ps, ik spreek oe wir mee de carnaval