duizel_groenstraat1.png

Nieuwsberichten

Jan Bierens sluit zijn 60e seizoen als actief voetballer bij Dosko’32 af met een kampioenschap.

Wie doet dat Jan na; zestig jaar actief voetballen. Daarvoor moet je toch wel een enorme doorzetter zijn. Natuurlijk; het moet fysiek kunnen, maar je wil speelt hierin toch ook een belangrijke rol.

Jan is de enige speler bij Dosko’32 die dit gehaald heeft.

Er is nog iets bijzonders! Jan heeft 9 plakboeken met alle voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen van het eerste elftal van Dosko’32. Een waar archief dat begint in het seizoen van 1973-1974, toen Dosko’32 kampioen werd in de 5e klasse en promoveerde naar 4e klas. En in ’74-’75 werden ze ongeslagen kampioen in deze klasse! Wat een feest moet dat geweest zijn.

Jan is met recht trots op zijn archief. Het koste soms heel wat kruim om dit nauwkeurig bij te houden. De voorbeschouwingen stonden op vrijdag of zaterdag in de krant of Kempenaer, de verslagen stonden natuurlijk op maandag in de krant. Soms gebeurde het dat Jan de papiercontainer achterna moest, omdat hij geen tijd gehad had of vergeten was het verslag er uit te knippen. En als er geen foto bij stond belde hij het Eindhovens Dagblad op of er toch foto’s waren. Zo ja, dan mocht Jan er een komen halen en toog hij op zijn brommer naar de krant in Eindhoven. De plakboeken worden door menigeen met plezier doorgebladerd en zoon Gert-Jan heeft het kampioensboek (als kind) wel 20 keer gelezen.

Jan vertelt ook nog over een paar heel trouwe supporters die tot voor kort wekelijks langs de lijn stonden; Marietje Wouters en Zus Cox. Uiteraard uitgedost met de geel-rode sjaal: de kleuren van de voetbalclub.

Het voetballen is de familie Bierens met de paplepel ingegoten, want vader Gerrit Bierens is 34 jaar voorzitter geweest. Hij werd dan ook ‘Mr. Dosko’ genoemd. Ooit stonden 4 broers Bierens in het eerste van Dosko’32: Jan, Gerrit, Ad en Jos. Jan is ook trots op zijn familie. Hij heeft 8 zussen en 5 broers, allemaal nog in leven en alle partners ook nog. “Wij zijn een hechte familie”, zegt Jan, ”en alles wat er te vieren valt vieren we ook”.

Jan gaat nog even terug naar 1985. Naar de beslissingswedstrijd (die ik me zelfs nog herinner) om het kampioenschap in de tweede klasse, tegen Bergeijk in Eersel met ruim 3000 toeschouwers. Trainer was toen Toine Stockbroeks, die ernstig ziek was en korte tijd later overleed. Jan was elftalbegeleider. Als er gewonnen werd promoveerde Dosko’32 naar de eerste klasse. Het elftal had dat de trainer zo gegund, maar helaas Dosko’32 verloor. Dosko’32 heeft zeven seizoenen tweede klas gespeeld.

“Ik heb tegen veel clubs gespeeld en veel tegenstanders gehad “, zegt Jan.

Natuurlijk is Jan niet verloren voor zijn club. Hij zit al in de werkgroep onderhoud want het sportpark moet bijgehouden worden. En dat is heel wat werk. Maar een bestuursfunctie ambieert hij niet meer.

Jan, ik hoop dat je nog heel veel mooie wedstrijden zult zien. Want het gaat goed met Dosko’32 !

Antoinette Koolen- van der Velden.