Duizel_ZO1.png

Nieuwsberichten

De Liana Hoeve komt terug!

8 oktober 2018

 

Elke keer weer als Peter en Lia Jacobs vertelden dat ze het ‘oude huis’ : De Liana Hoeve , af gingen breken, kregen ze als reactie ‘wat jammer, dan verdwijnt er weer een stukje historisch Duizel’. Maar dat gaat niet gebeuren! Dat wil zeggen ; er komt een nieuwe Liana Hoeve, rechts van de huidige boerderij. Over enige tijd gaan Peter en Lia daar een nieuw huis bouwen. Aan de voorkant zal dat er bijna hetzelfde uit zien, ook met luiken én met dezelfde naam op de voorgevel als nu!

Het oude huis wordt nu gesloopt, wat nog een heel karwei is omdat de dakbedekking van asbest is en er binnenin ook nog veel asbest zit. Door de storm in januari zijn er al wat ‘leien’ van het dak gewaaid ,de boerderij mocht zo niet meer blijven staan vanwege het gevaar dat er nog meer leien door de wind meegenomen zouden worden. De verzekering dekt dan de schade niet meer. Als u er langs komt ziet u dat er hard gewerkt wordt (is).

Peter probeert de naam heelhuids van de gevel te krijgen om deze later weer te hergebruiken. Toen ik met hem sprak vertelde hij dat het erg moeilijk was omdat de letters uit een betonnen balk gekapt zijn, die in zijn geheel in de gevel gemetseld is. Als het niet lukt vindt hij vast wel een andere oplossing.

Een stukje geschiedenis: Rechts langs de Liana Hoeve, die nu afgebroken wordt, stond een oude boerderij waar Joan Jacobs en Lies Wintermans woonden. Zij bouwden in 1924 een nieuwe boerderij: De Liana Hoeve. De kinderen van Joan en Lies trouwden allen vanuit deze boerderij. Ook Jan en Jaan (van de Weijst), en gingen wonen in de oude boerderij op Hoek 14a. Toen kwam in 1971 de ruilverkaveling. Jan en Jaan hebben de boerderij in 1971 overgenomen en gingen daar ook wonen. De leeg komende boerderijen moesten verkocht worden en mochten niet terug gekocht worden. Neel Cox kocht de oude boerderij. Daardoor kwamen opa Joan en oma Lies weer bij Jan en Jaan inwonen. Oom Harrie en tante Anna, die eerst inwoonden bij opa en oma, bouwden een nieuwe boerderij op Hoef 34 (1971). In 1991 trouwden Peter en Lia, Peter nam het bedrijf over en vader Jan ( moeder Jaan is heel jong overleden) verhuisde naar de Groenstraat. De kinderen van Lia en Peter: Bas Britt en Stan zijn daar geboren.

Toen kwamen de plannen voor Duizel Noord! Peter moest zijn bedrijf verplaatsen en kwam op Hoef 31 terecht. Hij hield een paar bouwkavels in het plan voor zichzelf en wilde graag later op zijn geboortegrond een nieuwe ‘Liana Hoeve’ bouwen. De planologen wilden echter de plannen niet meer veranderen en dus schuift Peter weer door een stukje naar rechts, waar de familiroots zo ongeveer liggen.

Lia en Peter het zal daar ook vast weer goed wonen zijn! Veel geluk op de nieuwe Liana Hoeve.

                                                                                                        Antoinette Koolen- van der Velden.