duizel_kleinebeerze.png

Nieuwsberichten

Feest bij Jeu de Boule Club De “Smissers”

 

Het was een mooi en gezellig feest op donderdag 18 oktober 2018 bij de jeu de boule club. Maar waarom was het feest?

Precies op 18 oktober 1993 om 20.10 uur is de jeu de boule club opgericht ten huize van Jan Rensen, Groenstraat 9, Duizel. En dat is dus precies 25 jaar geleden.

Jan en Jo Rensen hadden eerst in hun tuin een jeu de boule baan voor zichzelf. Maar Jan besloot een club op te richten toen hij merkte dat er zoveel animo was voor deze sport. Al meteen gaven zich 21 leden op. Er werd een bestuur samen gesteld dat bestond uit ?Roijmans Eersel(penningmeester), Piet Cox (Neels zn.) en Jan Rensen zelf (voorzitter). De contributie was 25 gulden per jaar!

Nog in 1993, meteen na de oprichting , werden er twee banen aangelegd bij de hoek Kerkakkers – Kruisstraat. Vroeger stond daar de kleuterschool. In 1997/’98 verhuisden “De Smissers” naar hun huidige 4 banen bij de kiosk op het Smisplein.

Na wat magere jaren hebben we nu weer 27 leden , waarvan er 16 à 18 regelmatig op de baan te vinden zijn’ zegt Nelleke van Beek. ‘Het is er ook gezellig, er worden nieuwtjes verteld en op z’n tijd een goede mop’. De Smissers hebben een zomer- en een wintercompetitie waarvan de winnaars op de jaarvergadering worden gehuldigd. De speeltijden zijn op maandag- en donderdagavond om 19.00 uur.

Het spelen in de winter is wat lastiger want met koude vingers gaat dat niet zo gemakkelijk. In het begin was er de schuur van Peter Jacobs. Later mocht er via de gemeente gebruik gemaakt worden van de oude ponymanege, die intussen is afgebroken voor plan Duizel Noord. De afgelopen winters hebben ze binnen gespeeld bij Jeu de Boule club Dommelen.

Eerder in het jaar werd het 25 jarig bestaan gevierd met een gezellige avond en barbecue. Maar nu was het de officiële avond met een speciale ledenvergadering om 3 jubilarissen te huldigen. Dit waren Wim Smets, Sjef Wintermans en Martien Wintermans. De mannen zijn lid sinds de oprichting. Voor hen was er een mooi aandenken in de vorm van het beeldje van een jeu de boule speler en een waardebon, uitgereikt door de voorzitter Jan Plugers. De vrouwen van de spelers kregen een mooie bos rozen uit handen van Nelleke van Beek Vromans.

En toen was er koffie met een heerlijke chocolade bol en later een drankje. Er werd gezellig gebuurt en allerlei verhalen uit die 25 jaar doken op. Ook een paar namen van reeds overleden leden zoals Jan en Rie Vromans, die ook veel betekend hebben voor de club.

Ook goed om te weten is dat de baan op aanvraag gehuurd kan worden op dinsdag, woensdag en vrijdag. Kosten slechts 10,-. Wil je het spel op de goede manier spelen dan kun je er zelfs hulp bij vragen. Een drankje vanuit het tegenoverliggende dorpshuis De Smis , eventueel een hapje, en een gezellige avond is geboren!

Smissers, op naar de volgende 25 jaar met nog wat meer leden en heel veel spelplezier!

 

Antoinette Koolen-van der Velden.