Duizel_O1.png

Nieuwsberichten

Internationale Vrouwendag; ontmoeting met Syrische Vrouwen.

In het kader van de Internationale Vrouwendag, 8 maart, leek het ons, Vrouwen van Nu afd. Duizel, een goed idee, om vrouwen die als statushouders in onze gemeente wonen, te ontmoeten.

Met dit idee in mijn hoofd ging ik aan de slag. Hoewel ik dacht dat het vrij eenvoudig zou zijn viel het in het begin niet mee om bij de juiste instantie terecht te komen. Tot ik van iemand het advies kreeg om op woensdagmiddag naar het Taalcafé in de bibliotheek te gaan. Dat was een gouden tip en ik kwam er ook ‘gouden’ mensen tegen. Mensen met kennis van zaken die wisten van wie, wat, waar!

Allereerst Dolly van Rossum, die meteen wist dat Ineke v.d. Broek en Anne Muhlenbach van de Werkgroep Vluchtelingen Eersel zeker enthousiast zouden zijn. En zo was het ook.

Zij waren meteen bereid om aan onze ideeën mee te werken en te helpen ze uit te voeren. Anne en Ineke zijn erg goed op de hoogte van de omstandigheden en mogelijkheden van deze vrouwen. Met deze vrouwen bedoel ik statushouders, d.w.z. dat zij de inburgeringscursus gevolgd hebben en hiervoor geslaagd zijn. Dan krijgen deze mensen een verblijfsvergunning voor 5 jaar en woonruimte. Alle vluchtelingen in Duizel zijn statushouders. Ook wisten Ineke en Anne de weg bij de gemeente en wie daar informatie kon geven over inburgering en wat daar allemaal bij komt kijken. En dat is veel. Sanne Lubbers kent de hele procedure. Helaas was ze die avond verhinderd.

Het idee van Vrouwen van Nu was om een informatieve en gezellige avond te hebben. En dat is prima gelukt. We begonnen met een filmpje waarop we zagen hoe Sahar onder in een overbeladen rubberbootje de zee overstak naar Turkije. En hoe het bootje lek sloeg, mannen uit het bootje sprongen en al zwemmend het bootje drijvende hielden. Uiteindelijk bereikten ze de Turkse kust. Als ik het goed begrijp was dit haar derde poging en eindelijk met succes. Sahar vertelde in het Nederlands wat we allemaal zagen op het filmpje. Dat was zo knap en ook indrukwekkend.

In de pauze werden we verwend met Syrische hapjes: twee verschillende soorten Baklava, thuis gemaakt door Muna en Ferial. Heerlijk. Er kwamen mooie gesprekken op gang tussen de Syrische en Duizelse vrouwen. Vooral over de beleving van deze vluchtelingen. Het respect en begrip voor deze mensen groeide.

Toen we naar huis gingen was alles op!